Overslaan en naar de inhoud gaan

Vianus?

Inhoudsbeheer11

Vianus?

 

Blog 28 * 13 april 2015 - door Rob Zijlstra

 

Vianen wordt binnenkort het afvalputje van Utrecht, de Vianus dus.

Tijdens mijn hardlooprondje via Lexmond naar Vianen zie ik ze al staan, de windturbines van Houten. Er staan 8 windturbines: 3 in Houten, 5 aan de A27 in Nieuwegein in het verlengde van die van Houten, allemaal 166 meter hoog. 
Ter vergelijking: de Utrechtse Domtoren is 112 meter, ze zijn ongeveer half zo hoog als de mast van IJsselstein.
Binnenkort staan er ook  3 in Vianen. De 3 Viaanse turbines zijn het gevolg van de landelijke politieke eisen die aan de provincies zijn opgelegd. De provincie voert uit. Als Vianen nee zegt, dan zal de provincie ze alsnog plaatsen. En dan mist Vianen € 30.000 voor speelplaatsjes per jaar.
Ze komen in het Viaanse natuurgebied Bolgerijen – Autena te staan, het prachtige kleinschalig agrarisch cultuurlandschap ten zuiden van Vianen, tussen de A2 en de A27. De grienden van Bolgerijen en Autena vormen samen een van de weinig overgebleven bolwerken binnen Nederland (en daarmee Europa). Een paar jaar geleden is er nog voor miljoenen een ecoduct gebouwd.
Ik denk dat het een coalitie-cadeautje aan de PvdA is. De SGP heeft zijn winkelsluitingswens voor zondagen, VVD heeft Hoef en Haag, de rest van de coalitie zal ook zo hun hobby’s gerealiseerd willen zien, dus er staat ons nog wat te wachten.
PvdA wethouder Frank Meurs gaf al voor zijn wethouderschap in mei 2014 aan, dat het niet alleen zijn wens is, maar zijn ambitie om deze turbines te plaatsen. Hij vertelde me bijvoorbeeld dat hij het prachtig vindt om met zijn bootje op de randmeren naar de windturbines in de Noordoostpolder te kijken. Over smaak valt te twisten, maar als de rechter oordeelt dat de OZB voor woningen in de buurt van windturbines drastisch verlaagd dient te worden, dan is het wettelijk aangetoond dat ze lelijk zijn.
De bijdrage van windmolens aan de CO2 reductie is ongeveer 1 procent. Is dat een waardevolle bijdrage aan de redding van het klimaat of weggegooid geld? Het is een politieke hobby, geen wetenschappelijke opinie. 
In Frankrijk moeten windturbines van 150 meter of hoger minimaal anderhalve kilometer van huizen staan. In het Verenigd Koninkrijk is die verplichte afstand zelfs 3 kilometer. In Vianen 350 meter.
Verontrustend? Hoeft u niet te zijn, Eneco heeft zijn eigen plannen onderzocht en goed bevonden. 
Trouwens, de eigenaars van Eneco zijn een aantal Nederlandse gemeenten, waaronder Vianen. De cirkel is rond, de slager die zijn eigen vlees keurt. 

Waarom kunnen onze turbines niet in Nieuwegein staan, bij die andere vijf? Volgens de politiek is dat onmogelijk. Terwijl ik denk: of er straks 8 of 11 turbines aan de A27 staan, het is daar nu toch een verkracht landschap. En het is geen NIMBY, deze staan net zo dicht bij Vianen indien deze in of aan het natuurgebied geplaatst worden.
Dan blijft natuurgebied Bolgerijen – Autena het mooiste stukje Vianen en worden we niet de anus van Utrecht.
 

Labels
Categorie