De burger en het Activiteitenbesluit Milieubeheer in de Raad van State
Op deze pagina vindt u een uitgebreid bibliotheek en kennisdatabank waarin u nieuwswaardige en informatieve documenten kunt vinden. Een deel hiervan is vrij toegankelijk en een deel staat in de afgeschermde sectie van de website. Deze informatie is toegespitst op cq particulieren, actiegroepen en overheden.
De burger en het Activiteitenbesluit Milieubeheer in de Raad van State
De meeste hinder voor omwonenden komt van geluid, slagschaduw en verlichting. Daarover zijn nu factsheets van het NLVOW beschikbaar voor de situatie in 2020.
Vanuit de NLVOW worden er veel projecten ondersteund door middel van het opzetten van een dialoogtafel. Dit wordt meestal een omgevingsraad genoemd. In het kader van de green deal is hierover een handboek geschreven.
De WUR heeft een overzicht gemaakt van de effecten van de hernieuwbare energie-infrastructuur en hoogspanningslijnen op de kwetsbare soorten vogels, vleermuizen, zeezoogdieren en vissen, en oplossingsrichtingen voor een natuurinclusieve energietransitie
De gevolgen van windturbines voor de vogels wordt veel aangehaald in artikelen en tijdens discussie over de realisatie van een Windpark. Het lijkt ons dus goed dat we het standpunt hierover van de vogelbescherming vermelden.
Door de periode van 5 jaar die gehanteerd wordt bij planschade, kunnen er vragen gesteld worden over de manier waarmee hier wordt omgegaan als in deze 5 jaar de nieuwe omgevingswet wordt ingevoerd.
Bij planschade zijn er twee belangrijke data: De datum waarvoor planschade moet zijn ingediend en de datum die gebruikt wordt voor de bepaling van de hoogte, de peildatum. Dit geeft nogal eens verwarring.
Er is veel te doen over de gevolgen voor de waarde van d
In Friesland is er in 2014 een interessant traject geweest "Friesland voor de Wind".
De NLVOW is naar de VN-commissie geweest voor een hoorzitting over de ingediende klacht!
In april 2017 heeft werd de NLVOW uitgenodigd om een artikel te schrijven over hoe omwonenden geluid ervaren bij de komst van een windpark. Dit artikel (en ook deze editie van het tijdschrift "geluid") kunt u hier downloaden.
Handboek bedoeld voor alle partijen die betrokken zijn bij de besluitvorming over windparken op land – omwonenden, maar ook ontwikkelaars en overheden.
De NLVOW stap naar de VN wegens het niet nakomen van de afspraken volgens de het verdrag van Aarhus die ook door Nederland is ondertekend en vertaald zijn in meerdere europese richtlijnen waar Nederland zich aan te houden heeft.
De NLVOW gedragscode is een reactie op het voorstel voor een gedragscode van de Nederlandse
Windenergie Associatie, de brancheorganisatie van de windindustrie. Dat voorstel is voor de